Репозитарій НПУ  

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Центр діаспори  

logo crd

   

АВ НПУ  

   

Наш логотип  

НПУ

   

Пошук у Google  

   

З 21 листопада 2019 року відомості на сайті не оновлюються. Сайт закритий!

   

IMG 129815 березня 2013 року на Вченій Раді Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова мантії і дипломи Почесних професорів вишу вручили особистостям, які вже давно виходять за межі планетного про них мислення, - космонавтам Ульріху Вальтеру та Леоніду Каденюку.

Ідея обрати німецького і українського космонавтів Почесними професора Драгоманівського вишу з’явилася у студентів після блискучої лекції пана Ульріха, що відбулася майже рік тому, коли професор Технічного університету м. Мюнхен завітав у НПУ на запрошення Президента Малої академії наук України, друга Драгоманівського університету Станіслава Довгого. Керівництво з ентузіазмом сприйняло цю пропозицію студентів і ось березень став знаменним у значенні «космічного» місяця для драгоманівців.

IMG 1089

«Нам дуже близькі ці особистості, їх діяльність, як би тому не дивувалися інші, - наголосив під час свого виступу ректор НПУ, академік Віктор Андрущенко, - особистість маленької дитини, її внутрішній світ – це теж космос, в якому мусить розібратися Вчитель, справжній і талановитий».

IMG 1121

Привітати з такою поважною подією у житті Ульріха Вальтера і Леоніда Каденюка до університету завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні пан доктор Крістоф Вайль, Президент Малої академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Станіслав Довгий, керівник Відділу культури, освіти і меншин Посольства пан Дірк Лехельт та керівник Інформаційного центру ДААД пан Флоріан Кюхлер. Пан Посол наголосив на великому значенні діяльності Ульріха Вальтера загалом і обрання його Почесним професором НПУ зокрема, для розширення і поглиблення співробітництва між Німеччиною та Україною.

IMG 1187

Станіслав Олексійович теж висловив своє захоплення подією, бажаючи драгоманівцям використовувати кожну можливу нагоду спілкування з цими людьми, титанами наукових знань і життєвого досвіду.

IMG 1243

Німецький космонавт і вчений приїхав до України з дружиною пані Вальтер і у своєму виступі подякував усім присутнім за неймовірні враження і емоції від церемонії нагородження, що залишаться у його серці назавжди. Під аплодисменти залу він пригадав першу зустріч зі студентами та ту молоду особу, яка запропонувала обрати пана Ульріха у Почесні професори. Традицією для НПУ є періодичні лекції від його Почесних, у когорту яких тепер увійшов і Ульріх Вальтер, тож драгоманівців з надією чекатимуть наступних його приїздів і незабутніх зустрічей.

IMG 1215

Під враженнями від події залишився й український космонавт, Герой України Леонід Каденюк. За кілька хвилин свого виступу він поділився із драгоманівцями своїми емоціями, які пережив під час польоту в космос і підтвердив, що з радістю зустрічатиметься зі студентами й викладачами.

IMG 1238

IMG 1288

IMG 1305

IMG 1308

IMG 1342

Довідка прес-служби університету:

Ульріх Вальтер - професор, доктор природничих наук, дипломований фізик.

Народився у 1954 році. вивчав фізику і отримав докторський ступінь у галузі фізики твердого тіла в Університеті м. Кельн (під час здобування ступеня доктора практикувався в Науково-дослідному центрі Юліх та при нейтринному реакторі інституту Лауе-Ланжевен в Греноблі. Потім він провів рік в якості запрошеного вченого в Аргонській національній лабораторії (Чикаго, США), і ще рік в якості DFG-стипендіата (стипендіата Німецької спілки дослідників) в Університеті Каліфорнії, Берклі. Після зарахування до німецької команди астронавтів у 1987 році та підготовки як вченого-космонавта, він в 1993 році літав в якості інженера-дослідника на борту шатла Spacelab місії Д-2 , де провів (було проведено) 89 наукових експериментів. З 1994 по 1998 він керував розробкою "Німецького архіву супутникових даних" при Німецькому аерокосмічному центрі в Оберпфаффенхофені. У квітні 1998 року він був програмним менеджером Digital Media Solution Center (Центр цифрових мультимедійних рішень), а потім ведучим технічним консультантом у сфері Pervasive Computing (всеохоплююча обчислювальна техніка) при дослідницькій лабораторії IBM в м. Беблінген. З 2003 професор аерокосмічної інженерії в Технічному університеті м. Мюнхен.

Ульріх Вальтер викладає, досліджує і розробляє космічні технології для супутникових систем, зокрема, для роботизованого використання. Іншими темами досліджень є системні технології (системне моделювання та оптимізація), пілотовані космічні системи (система життєзабезпечення та системи використання космічних ресурсів) і фізика високошвидкісних імпульсів(моделювання та аналіз мікрометеоритних ударів). Веб-сайт: www.astronautics.de

Вальтер є автором п'яти книг - у тому числі підручника "Космонавтика" - і більше 80 наукових публікацій і численних науково-популярних статей про польоти в космос та космічні технології. З 1998 по 2003 рік він був модератором наукової телепередачі MAXQ на Баварському телеканалі, а з січня 2011 року, програму “По дорозі в космос з Ульріхом Вальтером", а також інші науково-технічні програми на каналі National Geographic Channel.

Він є членом Науково-консультативної ради Німецького музею, президент Герман-Оберт музею в м. Фюрт і членом правління технічного центру Scienceand в м. Фрайбург. Він нагороджений Хрестом за заслуги 1 класу Федеративної Республіки Німеччини, медаллю Вернера фон Брауна та був обраний в 2008 році професором року в категорії інженерні науки та інформатика.

Леонід Костянтинович Каденюк – перший космонавт незалежної України, Народний Посол України, Герой України.

Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецька область в сім'ї сільських вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи із срібною медаллю вступає в Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків. У серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію «льотчик-випробувач». У 1977-1979 рр. пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. З 1977 до 1983 року – космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран». 1984–1988 рр. - льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР. 1988—1996 рр. - космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран». 1989 рік – закінчив Московський авіаційний інститут – літакобудівний факультет. У період 1990-1992 рр. по повній програмі пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ».

Брав участь у розробці та випробуваннях авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки.

У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.

Каденюк Л. К. – генерал-майор Збройних Сил України[1], заступник Генерального інспектора генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87.

Леонід Каденюк нагороджений відзнакою Президента України «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» — за заслуги перед Українською державою у розвитку космонавтики, визначний особистий внесок у зміцнення міжнародного співробітництва в космічній сфері (3 грудня 1999 р.), орденом «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі, вагомі трудові здобутки у створенні та впровадженні космічних систем і технологій, високу професійну, відзнакою Президента України – орденом «За мужність» I ступеня – за визначний внесок у піднесення міжнародного авторитету національної космічної галузі, особисту мужність і героїзм, виявлені під час проведення українсько-американських наукових досліджень на борту космічного корабля «Коламбія» (19 січня 1998 р.)[4]

Л. Каденюк має почесне звання «Народний Посол України», якого удостоюються громадяни України та іноземці за великий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України.

Людмила КУХ,

прес-служба університету

   

Короткі новини

Тренінг з модуля "Управління командою" в підприємницькому клубі НПУ Dragomanov StartUp Club

seminar trening     21 та 28 листопада з 16:30 у арт-просторі SKLO Підприємницький клуб НПУ Dragomanov StartUp Club  проводитиме тренінг з модуля "Управління Командою"! 

     До тренінгу будуть залучені бізнес-тренери від партнерів НПУ імені М.П. Драгоманова - Освітній Хаб міста Києва. Під час заходу учасники отримають знання про те, що таке команда, у чому її відмінність з робочою групою,  які є етапи формування команди, як діяти на тій чи іншій стадії лідеру чи керівнику, спробують свої сили у командоутворенні та лідерстві, отримають навички розпізнавання команди, її створенні та управлінні. 

Детальніше...

Конкурс "Об'єднані мрією"

atest zastЗапрошуємо долучитися до конкурсу!

    Інтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, за підтримки народного депутата України Ірини Верещук, оголошують Всеукраїнський молодіжний конкурс есе "Об’єднані мрією", цього року присвячений річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України.

       Детальніша інформація за посиланням >

Пресслужба університету

Тиждень української мови на факультеті української філології

mova zast

   Шановні студенти, викладачі та співробітники університету! Щорічно на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова відбуваються заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Цього року для вас підготували доволі насичену програму, з якою можна ознайомитися нижче. Щиро запрошуємо долучитися до нашого святкування!

Детальніше...

"Мелодія серця" - звітний концерт факультету мистецтв імені А. Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова

melodija serca   Колектив факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова щиро запрошує  на щорічний звітний концерт "Мелодія серця", який відбудеться 6 листопада 2019 року в Національній філармонії України (вул. Володимирська, 2).
     "Мелодія серця" - це щорічний звітний концерт факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. П. Драгоманова, який цього року охоплює ще й Міжнародний фестиваль-конкурс "Україна єднає світ" і приурочений до 185-річчя від створення нашого університету. Тому перед концертом відбудеться пресконференція за участі ректорату та деканів факультетів НПУ імені М. П. Драгоманова.
Детальніше...

Конкурси по програмі Erasmus+

erasmus   Запрошуємо взяти участь в конкурсах по програмі Erasmus+:

1. Конкурс для студентів факультету іноземної філології на отримання стипендій на стажування в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина).

  1. Відповідно до умов проекту студенти (бакалаври 2-3 курсів, магістри 1 курсу), мають можливість навчатися в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина) упродовж весняного семестру 2019-2020 навчального року. Детальніше...
   

 НПУ імені М.П. Драгоманова у соціальних мережах

   

двд

Підготовка до ЗНО  

Distant 2

   

Шукаю роботу  

шукаю роботу

   

Обери сам  

диципліна за вибором

   

Корпоративна пошта  

email

   

Горизонт-2020  

Horizon2020

   

АРПУЄ  

book konst 

Педагогічна Конституція Європи: прийняття та реалізація

   

Рейтинги  

   

Хто на сайті?  

На сайті 127 гостей та користувачі відсутні

   

Канал новин  

   

Вхід