Репозитарій НПУ  

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Центр діаспори  

logo crd

   

АВ НПУ  

   

Наш логотип  

НПУ

   

Пошук у Google  

   

З 21 листопада 2019 року відомості на сайті не оновлюються. Сайт закритий!

   

     mova zast 112 листопада 2019 року кафедра культури української мови факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка провела в НПУ імені М.П. Драгоманова ХІІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі» (методологія та мотивація змін у новій редакції правопису української мови). Конференція відбулася під егідою Національної академії наук вищої освіти України та Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

    Ця подія була присвячена Дню української писемності та мови, а також затвердженню нової редакції правопису української мови.  

mova 11

    Із вітальним словом звернувся до учасників свята ректор НПУ імені М.П. Драгоманова, академік НАПН України, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор Віктор Петрович Андрущенко, який наголосив на тому, що всі без винятку студенти педагогічного університету повинні вільно володіти і спілкуватися державною мовою, якою в нашій країні є українська.
mova 2    Присутні уважно слухали виступ президента Малої академії наук, академіка НАН України, професора Станіслава Олексійовича Довгого про роль мовних та позамовних засобів у міжкультурній комунікації. 

mova 3     Вела конференцію завідувачка кафедри культури української мови, професор, академік НАНВО України Світлана Володимирівна Шевчук. Вона зазначила, що мова берегла і береже душу й дух народу міцніше за будь-які гармати, є найнадійнішим прихистком від морального звиродніння та духовного здичавіння, від розпорошення між іншими етносами. 

mova 4    Викладачі кафедри культури української мови проф. Світлана Володимирівна Шевчук, доц. Сергій Васильович Глущик, доц. Олена Володимирівна Дияк, доц. Тетяна Михайлівна Лобода та ст. викл. Юлія Борисівна Виноградова отримали Почесні грамоти та відзнаки за вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки, високий професіоналізм та активну громадську діяльність. Нагороди вручав перший віцепрезидент – головний учений секретар НАНВО України, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України Раду Георгійович Процюк

mova 5     Учасники конференції взяли участь у майстер-класі «Зміни в українському правописі як провокаційний чинник вибору мовного дрес-коду фахівця», який провела доц. кафедри культури української мови Олена Володимирівна Дияк.

    Напередодні свята відбувся загальноуніверситетський конкурс «Знавець української мови», у якому взяли участь 26 студентів. Переможців та призерів конкурсу було нагороджено грамотами та цінними подарунками, які вручав проректор з наукової роботи НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Мирославович Торбін

mova 6

mova 7    У конференції взяли участь проректор з навчально-методичної роботи НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор філософських наук, професор Роман Михайлович Вернидуб; проректор з наукової роботи НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Мирославович Торбін; проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних факультетів НПУ імені М.П. Драгоманова, кандидат історичних наук, професор Ігор Георгійович Вєтров; декан факультету інформатики НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор фізико-математичних наук, професор Анатолій Петрович Кудін; голова осередку «Просвіта» НПУ імені М.П. Драгоманова, академік НАН ВО України, кандидат фізико-математичних наук, професор Іван Тихонович Горбачук; ветеран педагогічної ниви, вчитель-методист Надія Володимирівна Матвієнко.

    Зі змістовними доповідями виступили Юрій Леонідович Мосенкіс, професор кафедри сучасної української мови та прикладної лінгвістики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік НАНВО України доктор філологічних наук; Анатолій Васильович Висоцький, декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор філологічних наук, професор; Володимир Федорович Погребенник, завідувач кафедри української літератури факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова, академік АН ВО України, доктор філологічних наук, професор; Іван Михайлович Забіяка, старший науковий співробітник Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, журналіст, кандидат історичних наук; Оксана Петрівна Патинок, професор кафедри соціальної політики факультету соціально-психологічних наук та управління НПУ імені М.П. Драгоманова, кандидат психологічних наук; Мирослава Ярошенко, магістрантка факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова.

    Літературна мова – головний рушій розвитку культури і народу. Народ, що не створив собі соборної літературної мови, не може зватися свідомою нацією. Без найменшого сумніву, мову державну, рідну має захищати і сприяти її розквіту держава. Унікальність і феноменальність нинішньої ситуації полягає в тому, що не держава на сторожі української мови, а саме мова репрезентує всі можливості для відродження держави, що зветься Україна.

    У конференції брали участь викладачі, вчителі, магістранти, студенти багатьох навчальних закладів України. Після перерви відбулися секційні засідання за такими напрямами: 

  • сучасні питання мовної політики та мовної культури в Україні; 
  • мова як чинник національної самоідентифікації;
  • аспекти професійної комунікації в Україні і світі; 
  • актуальні проблеми текстології, дискурсології, прагмалінгвістики. 

    Під час проведення круглого столу «Методологія та мотивація змін у новій редакції правопису української мови» обговорювався стан мовної політики в Україні. Готується видання збірника наукових робіт студентів та викладачів за результатами роботи конференції.

    Справжнім подарунком для всіх присутніх стали музичні виступи гостей та студентів університету. Пролунали пісні «Рідна ненька Україна» у виконанні вокального ансамблю «Зірнички» Палацу дитячої та юнацької творчості Солом’янського району м. Києва, «Україна – це ми» та «Молитва за Україну», яку заспівали сестри Вероніка, Габріель та Єлизавета Виноградови. Запам’ятався виступ студентки ІІ курсу фізико-математичного факультету Анастасії Трачук, яка виконала соло на скрипці «Романтична прелюдія», та студента історичного факультету Миколи Яретика, якому акомпонував Заслужений працівник культури України, керівник ансамблю української пісні “Золоте перевесло” Центру культури і мистецтв НПУ імені М.П. Драгоманова Микола Никипорович Яретик.

mova 8     Підсумовуючи результати конференції, студент першого курсу історичного факультету Максим Кирсанов резюмував: «Доля нашої мови залежить тільки від нас, від нашої духовної висоти, патріотизму, національної гідності та свідомості. Вірмо в розквіт української мови і своєю діяльністю наближуймо його, продовжуймо свій хід із рідним словом на вустах!»

     Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави. Українська мова – найбільша національна святиня українського народу. Вона унікальна в тому, що вийшла за межі власної системи, підкреслює інші ознаки нації та змінює державу. Лише в лоні української мови можливе зростання самосвідомості, формування національної самоповаги, творення незалежної європейської держави.

mova 9

Факультет української філології та

літературної творчості імені Андрія Малишка

   

Короткі новини

Тренінг з модуля "Управління командою" в підприємницькому клубі НПУ Dragomanov StartUp Club

seminar trening     21 та 28 листопада з 16:30 у арт-просторі SKLO Підприємницький клуб НПУ Dragomanov StartUp Club  проводитиме тренінг з модуля "Управління Командою"! 

     До тренінгу будуть залучені бізнес-тренери від партнерів НПУ імені М.П. Драгоманова - Освітній Хаб міста Києва. Під час заходу учасники отримають знання про те, що таке команда, у чому її відмінність з робочою групою,  які є етапи формування команди, як діяти на тій чи іншій стадії лідеру чи керівнику, спробують свої сили у командоутворенні та лідерстві, отримають навички розпізнавання команди, її створенні та управлінні. 

Детальніше...

Конкурс "Об'єднані мрією"

atest zastЗапрошуємо долучитися до конкурсу!

    Інтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, за підтримки народного депутата України Ірини Верещук, оголошують Всеукраїнський молодіжний конкурс есе "Об’єднані мрією", цього року присвячений річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України.

       Детальніша інформація за посиланням >

Пресслужба університету

Тиждень української мови на факультеті української філології

mova zast

   Шановні студенти, викладачі та співробітники університету! Щорічно на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова відбуваються заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Цього року для вас підготували доволі насичену програму, з якою можна ознайомитися нижче. Щиро запрошуємо долучитися до нашого святкування!

Детальніше...

"Мелодія серця" - звітний концерт факультету мистецтв імені А. Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова

melodija serca   Колектив факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова щиро запрошує  на щорічний звітний концерт "Мелодія серця", який відбудеться 6 листопада 2019 року в Національній філармонії України (вул. Володимирська, 2).
     "Мелодія серця" - це щорічний звітний концерт факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. П. Драгоманова, який цього року охоплює ще й Міжнародний фестиваль-конкурс "Україна єднає світ" і приурочений до 185-річчя від створення нашого університету. Тому перед концертом відбудеться пресконференція за участі ректорату та деканів факультетів НПУ імені М. П. Драгоманова.
Детальніше...

Конкурси по програмі Erasmus+

erasmus   Запрошуємо взяти участь в конкурсах по програмі Erasmus+:

1. Конкурс для студентів факультету іноземної філології на отримання стипендій на стажування в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина).

  1. Відповідно до умов проекту студенти (бакалаври 2-3 курсів, магістри 1 курсу), мають можливість навчатися в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина) упродовж весняного семестру 2019-2020 навчального року. Детальніше...
   

 НПУ імені М.П. Драгоманова у соціальних мережах

   

двд

Підготовка до ЗНО  

Distant 2

   

Шукаю роботу  

шукаю роботу

   

Обери сам  

диципліна за вибором

   

Корпоративна пошта  

email

   

Горизонт-2020  

Horizon2020

   

АРПУЄ  

book konst 

Педагогічна Конституція Європи: прийняття та реалізація

   

Рейтинги  

   

Хто на сайті?  

На сайті 114 гостей та користувачі відсутні

   

Канал новин  

   

Вхід