Who is online?  

We have 265 guests and no members online

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Пошук у Google  

   

ug zas    З 19 по 28 березня студенти факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П.Драгоманова  разом із викладачем кафедри української літератури Інною Миколаївною Ліпницькою під час навчальної практики відвідали Сегедський університет (Угорщина). Мета цієї поїздки – обмін досвідом, знайомство з іншою культурою та з місцевими традиціями. Співорганізаторами та ідейними натхненниками були члени Української громади міста Сегед.

   Перший день почався зі знайомства з містом, яке є третім за кількістю населення в Угорщині. За ним закріпився статус величезного студентського містечка. Це не дивно, бо шоста частина з більш як 160 тисяч місцевих – це студентство.

   Молодь приїжджає на навчання з різних куточків не тільки Європи, але й усього світу. Сегедський університет має заслужену славу поважного ВНЗ, який усіма силами підтримує цей статус. Сьогодні в університеті 12 різноманітних факультетів, тому кожен охочий може обрати собі спеціальність до вподоби.

   Корпуси Сегедського університету розкидані по всьому місту, а посеред центру велично стоїть центральний адміністративний корпус вишу. Нам пощастило побачити зсередини філологічний корпус із його химерними арками та чарівними балконами.

ug 1

   Уже на другий день почалася насичена культурна програма. Ірина Віталіївна Багмут, викладач як Сегедського університету, так і викладач української мови НПУ імені М. П. Драгоманова, підготувала цікаву презентацію про угорську мову, її походження, а також разом зі своїми студентами, які вивчають українську, дала невеличкий майстер-клас із вимови основних фраз угорською. І хоча студентки з України завзято конспектувати нові словосполучення та вирази, результатом експрес-навчання стали тільки визубрені угорською «так», «ні», «доброго дня» і найулюбленіше слово всієї групи – «кьосінем», тобто «дякую». Виявилося, що, попри сусідство двох країн, їхні мови – українська і угорська – не так близькі, як могло б здатися на перший погляд, зважаючи на політичну мапу. Угорська мова належить до фіно-угорської сім’ї мов, має численні варіації звуків (короткі, довгі), що є достатньо складними для носіїв східно-слов’янських мов.

ug 2

   Одна з найважливіших подій відбулась у вівторок 21 березня. Але ніхто зі студентів не міг навіть подумати, наскільки приємним стане цей захід і яким теплим буде прийом. Як виявилося, декан факультету слов’янських мов вже давно самостійно вивчав українську, саме тому не мав перешкод у спілкуванні з гостями. Інна Миколаївна Ліпницька, як керівник групи, взяла слово розповісти про НПУ імені Драгоманова і зокрема про рідний для всіх факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка. Від офіційної частини майже одразу перейшли до тону невимушеної бесіди, бо спільних тем виявилося чимало: наукові конференції, дослідження, обмін студентами, методики викладання. Попри те, що попит на викладання української мови в Сегедському університеті не дуже значний, проте керівництво все ж робить усе можливе, аби сприяти навчанню студентів, які виявили бажання краще познайомитися з українською культурою.

  Увечері того ж дня відбувся довгоочікуваний діалог між студентами різних країн спочатку в діловому навчально-пізнавальному форматі, а потім – у вільному.  Перша частина полягала в демонструванні презентацій українськими студентами краси і величі їхньої Батьківщини. Зі слайдів і розповідей аудиторія мала змогу отримати уявлення про багатство й красу природи України, незвичайність архітектури. Чимало уваги студенти приділили сучасному розвитку культури – стану книжкової справи, кіноіндустрії та літератури в Україні. Приємно, що навіть викладачі, що були в аудиторії під час презентацій, змогли дізнатися чимало цікавого та корисного з розповідей і для себе. Справжнє україномовне середовище та актуальна інформація позитивно вплинули і на студентів-угорців.

ug 3   Студенти Сегедського університету також познайомили гостей зі своїм краєм та рідним містом. Поліглот і айтішнік Арпад вразив унікальною подачею мовного матеріалу, наочно демонструючи аналог до відмінювання слів своєї мови. Харизматичний і відкритий, він здивував усіх не тільки щирим інтересом адаптації угорської до української, але й цікавими прикладами. Лінда Лященко – українка за походженням – розповіла цікавинки про Сегед і всю Угорщину.

  Друга частина вечора пройшла вже поза межами аудиторії. Звичайно, тем для розмов виявилося чимало: розповіді про заняття, захоплення, навчання, звичаї та інше. І що цікаво: україномовне середовище саме створилось між студентами під час розмови та таких звичних розповідей «про себе».

ug 4    Поїздка драгоманівської групи в Угорщину припала якраз на місцеві Шевченківські дні та урочисте вшанування 25-річчя з моменту відкриття першого Українського посольства у світі. На честь урочистої дати в Українському посольстві в Угорщині (Будапешт) відбувся урочистий прийом за участі українського посла та всіх охочих. На святкуванні ювілею чимало розповідали про згуртованість української громади за кордоном, про взаємну підтримку та важливість пам’яті свого коріння. Наприкінці заходу майже так, як і чверть століття тому, в угорському небі величаво замайорів український прапор. А українські студентки НПУ імені М. П. Драгоманова стали справжньою окрасою заходу: чарівні дівчата у вишиванках прикрасили всі офіційні звіти місцевих громад про цю подію.

ug 5   За кілька годин уже в іншому місці відбулося покладання квітів до пам’ятника Тараса Шевченка, що стало частиною відзначення Шевченківських днів. Захід розпочався із читання віршів Кобзаря українською та угорською мовами. День закінчився грандіозним концертом Національного заслуженого академічного народного хору України імені Г. Г. Верьовки. У програмі були також національні танці різних народів світу: українські, угорські, єврейські, грузинські та ін., ритм яких змушував усіх присутніх пританцьовувати на місцях.

ug 6   Ось такою цікавою і пізнавальною виявилась поїздка до Угорщини, тож щиро запрошуємо і студентів з Угорщини на стажування до нас, у рідну ALMA MATER – НПУ імені М. П. Драгоманова!

Анна  Пляс,

факультет української філології та

літературної творчості імені Андрія Малишка

   

Contacts

Address: 
9, Pyrogova st.
01601, Kyiv
Ukraine
Reception Phone: 
(+38 044) 234-11-08
   

Admission for foreigners

Address: Room 243 (Foreign students department),
9, Pyrogova st., 01601 Kyiv, Ukraine
 
Monday-Friday, 9.00-13.00, 14.00-17.00
 
Tel.: (+38 044) 239-30-86