Who is online?  

We have 236 guests and no members online

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Пошук у Google  

   

shevchenko zastavka 1  Березень в університеті був насичений різноманітними заходами з нагоди вшанування пам’яті Т. Шевченка. Проходили вони як у стінах університету, так і поза ними.

   У перший день місяця на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відбулася презентація монографії «Територія мови Тараса Шевченка».

 

   Провідні вчені Інституту української мови НАН України, яких очолила С. Єрмоленко, член-кореспондент НАН України, доктор філологічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка поділилися зі студентами та викладачами сучасним прочитанням Шевченкового слова. Активне обговорення велось навколо питань естетичного канону поезії, власного сприйняття та компаративного аналізу творчості Кобзаря, переосмислення особистості Тараса Григоровича у мемах, що зайвий раз підтвердило факт популярності постаті Великого Поета у сучасній молодіжній культурі.

pres knygy

   Напередодні дня народження Тараса Шевченка українські філологи запрошували усіх долучитися до проведення міні-читань поезій Кобзаря «Розпочни день із Шевченком». Тож 9 березня кожна пара у студентів розпочиналася з читання поезій українського пророка і тільки після цього, натхненні тим словом, вони починали працювати.

pochny den shevchenka

  У цей день студенти-драгоманівці долучилися також до акції "Global Shevchenko", що проходила у рамках міжнародного флешмобу #GlobalShevchenko, який проводили протягом лютого-березня по всьому світу. У парку ім. Тараса Шевченка (м. Київ) вони разом з киянами та гостями міста одночасно зачитали вірш «Мені однаково, чи буду…» з циклу «В казематі».

global shevchenko

   А 14 березня у Блакитній залі центрального корпусу університету студенти отримали майстер-клас від поета, видавця, власника і директора видавництва «А-Ба-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», лауреатом Національної премії України імені  Тараса Шевченка 2017 року Івана Малковича. Зачитавши аудиторії уривок зі своєї промови з нагоди вручення Шевченківської премії, поет перейшов до ліричної частини, заворожуючи усіх учасників дійства своєю поезією у власному виконанні.

malkovych

   26 березня студенти разом з Іриною Савченко, керівником Центру культури і мистецтв НПУ імені М. П. Драгоманова, провели ще один доволі насичений день з Шевченком, відвідавши Київський літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка , де поетпро живав разом зі своїми друзями О. Афанасьєвим-Чужбинським та Михайлом Сажиним з весни 1846 до весни 1847  року, та Національний музей Тараса Шевченка , який зібрав в одному приміщенні галерею його картин, оригінальних рукописів, документів, особистих речей,  та багато інших експонатів.

shevchenko myzei

   Пробігшись сторінками життя Шевченка, вони зупинились детальніше на київському його періоді. Завдяки власній уяві, автентичним речам 19 століття та розповідям екскурсовода студенти змогли перенестись на два століття назад і прожити цей час з Шевченком ще раз. Вони по-новому поглянули і на Т. Шевченка-художника, дізнавшись, що той був не просто найкращим  офортистом свого часу, але працював також у невідомій тоді техніці акватинти.

   Традицію вшанування пам’яті Величі українського духу підтримує молодь, а значить  «і голос той і ті слова» таки «ідуть меж люди» і Слово його не буде забутим.

Прес-служба університету

   

Contacts

Address: 
9, Pyrogova st.
01601, Kyiv
Ukraine
Reception Phone: 
(+38 044) 234-11-08
   

Admission for foreigners

Address: Room 243 (Foreign students department),
9, Pyrogova st., 01601 Kyiv, Ukraine
 
Monday-Friday, 9.00-13.00, 14.00-17.00
 
Tel.: (+38 044) 239-30-86