Who is online?  

We have 376 guests and no members online

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Пошук у Google  

   

13 yur ch zast    24 – 25 травня 2018 року у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова відбулися Тринадцяті юридичні читання «Українська державність: крізь призму часу», присвячена 100-річчю Української національно-демократичної революції 1917-1921 рр. У міжнародній науковій конференції взяли участь провідні вчені-юристи, політологи і науково-педагогічні працівники України і зарубіжжя.

13 yur ch 1   З вітальним словом до учасників Конференції звернувся проректор з наукової роботи НПУ імені М. П. Драгоманова професор кафедри математичного аналізу та диференціальних рівнянь, доктор фізико-математичних наук, професор Григорій Торбін. Він звернув увагу на те, що конференція проходить у знакові дні: 100 років тому українська державність переживала бурхливі часи. «Прихід правих сил до влади у Європі демонструє, що потрібно підвищувати рівень політико-правової культури населення, – наголосив він. – Якби населення було більш обізнане щодо причин та наслідків Першої та Другої світових війн, то, очевидно, що рівень підтримки правих сил на виборах у європейських країнах був би значно меншим».

13 yur ch 2

     Виступ директора Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України академіка НАН України, академіка НАПН України, доктора юридичних наук, професора Юрія Шемшученка була присвячена проекту Конституції 1918 р. Юрій Сергійович, детально проаналізувавши її зміст, дійшов висновку, що хоча ця Конституція так і не набула чинності, однак це вже вагомий здобуток українського конституціоналізму, а значна частина її положень може бути використана і в сучасній конституційно-правовій практиці.

13 yur ch 3    Директор Інституту законодавства Верховної Ради України академік НАН України, академік НАПН України, доктор юридичних наук, професор Олександр Копиленко значну увагу у своїй доповіді приділив аналізу політико-правової спадщини Михайла Грушевського та його ролі у державотворчих процесах, відзначивши його істотний внесок у розвиток української державності.

   Директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Олег Рафальський дійшов висновку, що минувшина може бути ефективно використана для розбудови сьогодення.  

   Завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, академік НАПН України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Оніщенко зосередила увагу на сьогоднішній ситуації і наголосила на необхідності захисту прав людини.

   Декан факультету політології та права Богдан Андрусишин присвятив свій виступ аналізу Української Держави. Зазначивши, що Гетьманат Скоропадського був спробою відновити українську традиційну державність, і загалом він залишив помітний слід в історії українського державотворення.

13 yur ch zast    Директор Науково-дослідного інституту інформатики і права НАПН України член-кореспондент НАПН України, академік АН ВШ України, професор кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Пилипчук негативною тенденцією назвав часту зміну форм державного правління. За період незалежності України це відбулося 6 разів! А це призводило до розбалансування системи влади. Негативною тенденцією, на його думку, є також не залучення вчених до розробки програм розвитку держави.

   Виступ завідувачки кафедри політичних наук НПУ імені М. П. Драгоманова, академіка Української академії політичних наук, доктора політичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Ольги Бабкіної був присвячений демократичній модернізації України в умовах цивілізаційного вибору.

  Серйозний науковий диспут розгорнувся навколо питання правонаступництва України. Цей аспект у своїх виступах розглянули завідувач відділом історико-правових досліджень Інституту держави і права ім. В М. Корецького НАН України кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Ігор Усенко та завідувач кафедри теорії та історії держави і права НПУ імені М. П. Драгоманова кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Огірко. Джерелам права та особливостям системи права доби УНР була присвячена доповідь вченого секретаря Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України доктора юридичних наук, професора, заслуженого юриста України Наталії Пархоменко.

   Проголошенню УНР як черговому етапу відродження української державності був присвячений виступ доктора історичних наук, професора кафедри давньої та нової історії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Сергійчука.

13 yur ch 5   

Детальніше в Юридичній газеті

13 yur ch 6

   За результати конференції буде опубліковано збірник з тезами доповідей учасників. На основі наукових здобутків конференції її учасники підготували і ухвалили підсумковий документ, в якому вчені закликали органи державної влади враховувати у своїй діяльності досвід Української національно-демократичної революції 1917-1921 рр. (Переглянути >>>)

13 yur ch 7

Факультет політології та права

   

Contacts

Address: 
9, Pyrogova st.
01601, Kyiv
Ukraine
Reception Phone: 
(+38 044) 234-11-08
   

Admission for foreigners

Address: Room 243 (Foreign students department),
9, Pyrogova st., 01601 Kyiv, Ukraine
 
Monday-Friday, 9.00-13.00, 14.00-17.00
 
Tel.: (+38 044) 239-30-86