Who is online?  

We have 257 guests and no members online

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Пошук у Google  

   
× Дискусія організована у вигляді обговорень окремих доповідей, підготовлених українськими експертами. Кожна доповідь присвячена окремому аспекту демократичного розвитку держави і суспільства.
Будемо вдячні за Вашу активну участь у цій дискусії, коментарі та власні думки щодо запропонованого аналізу.
Коментарі, які стосуються кожної окремої доповіді, будуть узагальнені та опубліковані, відкриваючи більш широке публічне обговорення того, що необхідно зробити для сприяння демократичним реформам в Україні.
Щоб залишити свій коментар, Вам необхідно зареєструватись. Модератори форуму залишають за собою право вилучати повідомлення, що містять прямі чи непрямі образи інших користувачів ресурсу, в тому числі за етнічною, національною, расовою чи релігійною приналежністю, нецензурні висловлювання, висловлювання порнографічного чи сексуального характеру, висловлювання, що мають на меті провокування різкої реакції інших учасників форуму, що містять рекламу, комерційні повідомлення, а також ті, що не мають інформаційного навантаження та не стосуються тематики форуму.

Політична залученість громадян.

  • Любов Марголіна
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
13 years 6 months ago #1230 by Любов Марголіна
Політична залученість громадян. was created by Любов Марголіна
а) Громадяни беруть участь у політиці (мінімальна вимога – ті, хто має право, голосують);
б) Громадяни цікавляться суспільними справами, уважні до них та поінформовані.

Політична залученість громадян (І. Бекешкіна)

На основі аналізу широкого масиву даних національних і порівняльних міжнародних соціологічних досліджень, експертних оцінок досліджуються особливості залученості українських громадян до політичних процесів. Зазначається, що участь українських громадян у політиці є процесом неоднозначним. З одного боку, громадяни доволі активно цікавляться політичними подіями – читають про них у пресі, дивляться по телевізору, активно обговорюють із родичами, друзями та знайомими. Особливо зріс інтерес до політики після “помаранчевої революції”, далі він поволі стихав, проте й зараз інтерес громадян до політики є на середньому рівні порівняно з країнами Європейського Союзу. З іншого боку, люди визнають, що політика для них занадто складна та що їм важко розбиратися в політичних подіях. Дослідження рівня обізнаності з певних питань, що дискутуються в суспільстві, виявляє, що рівень компетентності громадян справді доволі низький.
Тип політичної участі громадян України визначається як активне споглядання. В Україні й досі вкрай слабко розвинена учасницька політична культура, розуміння громадянами свого права вимагати від політиків роботи на задоволення інтересів громадян. Власне, єдиним реальним механізмом практичної участі громадян у політиці виступають вибори. Громадські організації за найактивнішої підтримки міжнародних донорських організацій багато зробили для того, щоб вибори в Україні були чесними й справедливими. Водночас вибори так і не стали справжнім механізмом впливу громадян на владу, оскільки після виборів політичні сили, що приходять до влади, починають діяти незалежно від волі виборців, які їх у владу делегували. Окрім того, сама виборча система та стан багатопартійної системи в Україні зумовлюють відсутність зв’язків політичних сил, що перемогли на виборах, із виборцями, їхніми потребами та интересами.
На основі аналізу особливостей залученості українських громадян до політичних процесів формулюються висновки й рекомендації для поєднання зусиль національного громадянського суспільства та міжнародних донорських організацій, які доцільно спрямувати в такі сфери:
1. Сприяння формуванню політичної компетентності громадян, зокрема через підтримку та поширення результатів аналітичної роботи та експертних оцінок незалежних дослідницьких центрів і громадських організацій, що працюють у різних сферах публічної політики.
2. Сприяння формуванню демократичної багатопартійності. Йдеться насамперед про просвітницьку діяльність щодо ролі політичних партій у сучасних демократичних системах: принципи їх побудови, розвиток внутрішньої партійної демократії, формування зрозумілих і послідовних партійний програм, розвиток різних форм зв’язку з виборцями в міжвиборчий періиод, прозорі для суспільства джерела фінансування тощо.
3. Сприяння формуванню політичної учасницької культури. Зокрема дуже важлива просвітницька робота з громадянами і особливо з молоддю задля підвищення їхньої обізнаності щодо своїх прав і можливостей впливу на владу та підтримка пілотних проектів на рівні окремих місцевих громад (там, де активно діють НДО) щодо організації комплексного впливу громадян на владу та контролю за її діяльністю (виконання виборчих обіцянок, контроль за використанням місцевого бюджету, контроль за реакцією органів влади на звернення громадян тощо).

З текстом доповіді можна ознайомитись у прикріпленому файлі (див. нижче)

File Attachment:

File Name: 12.pdf
File Size:357 KB
Attachments:

Please Log in to join the conversation.

Moderators: Любов Марголіна
Time to create page: 0.370 seconds
Powered by Kunena Forum
   

Contacts

Address: 
9, Pyrogova st.
01601, Kyiv
Ukraine
Reception Phone: 
(+38 044) 234-11-08
   

Admission for foreigners

Address: Room 243 (Foreign students department),
9, Pyrogova st., 01601 Kyiv, Ukraine
 
Monday-Friday, 9.00-13.00, 14.00-17.00
 
Tel.: (+38 044) 239-30-86