Who is online?  

We have 108 guests and no members online

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Пошук у Google  

   
× Дискусія організована у вигляді обговорень окремих доповідей, підготовлених українськими експертами. Кожна доповідь присвячена окремому аспекту демократичного розвитку держави і суспільства.
Будемо вдячні за Вашу активну участь у цій дискусії, коментарі та власні думки щодо запропонованого аналізу.
Коментарі, які стосуються кожної окремої доповіді, будуть узагальнені та опубліковані, відкриваючи більш широке публічне обговорення того, що необхідно зробити для сприяння демократичним реформам в Україні.
Щоб залишити свій коментар, Вам необхідно зареєструватись. Модератори форуму залишають за собою право вилучати повідомлення, що містять прямі чи непрямі образи інших користувачів ресурсу, в тому числі за етнічною, національною, расовою чи релігійною приналежністю, нецензурні висловлювання, висловлювання порнографічного чи сексуального характеру, висловлювання, що мають на меті провокування різкої реакції інших учасників форуму, що містять рекламу, комерційні повідомлення, а також ті, що не мають інформаційного навантаження та не стосуються тематики форуму.

Елементи демократичної політичної культури.

  • Любов Марголіна
  • Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
13 years 6 months ago #1228 by Любов Марголіна
1. Громадяни розуміють ці головні цінності демократії та вірні їм:
• Повага до особистої незалежності;
• Свобода совісті, слова та зібрань;
• Рівність перед законом;
• Політична рівність;
• Рівність можливостей;
• Соціальна справедливість.
2. Громадяни вірні наступним цінностям демократичного процесу, які надзвичайно важливі для функціонування демократії:
• Рішення приймаються шляхом дебатів та обговорень;
• Існує толерантність до різноманітних поглядів та груп;
• Концепцію легітимності опозиції визнають і поважають. Зокрема, громадяни поважають право тих, із ким не погоджуються, висловлювати свої погляди, і вони мають право і можливість висловлювати ці погляди;
• Громадяни згодні із потребою приймати рішення шляхом узгоджень та компромісів.
3. Громадяни віддані легітимності системи. Вони приймають рішення, з якими не погоджуються, оскільки визнають легітимність процесів, через які ці рішення були прийняті.
4. Державні еліти та службовці знають та поважають межі своїх повноважень, розуміють свої обов’язки за демократичною конституцією та вірні легітимності системи.

Елементи демократичної політичної культури (А. Коломоєць, О. Ляшенко)
Досліджуються особливості політичної культури громадян України, рівень її відповідності за різними критеріями та проявами нормативним ідеалам ліберальної демократії. Зазначається, що у випадку України політичну свідомість і політичну культуру важливо розглядати не лише як показники чи індикатори наявного рівня демократії в суспільстві, а й як чинники та детермінанти процесу її становлення.
Зазначається суперечливий і неоднозначний характер рівня розвитку політичної культури сучасної України, яка поєднує авторитарні елементи комуністичної тоталітарної доби й паростки нових демократичних цінностей. На основі аналізу даних соціологічних досліджень і експертних оцінок припускається, що рівень політичної компетенції українців щодо таких базових цінностей демократії, як повага до особистої незалежності, свобода совісті, слова та зібрань, рівність перед законом, політична рівність, рівність можливостей і соціальна справедливість, є все ще незадовільним, а свідома підтримка громадянами цих цінностей є недостатньою.
Хоча культура суспільних дебатів і необхідних політичних компромісів й розвивається поступово, є підстави стверджувати про наявність суттєвого дисбалансу у представленості значної частини територіальних громад в органах влади, отже – і про значні обмеження для формування умов для повноцінної політичної дискусії. Й досі неврегульовані законодавчо стосунки влади й опозиції. Показники легітимності політичної системи та основних політичних інститутів України з боку громадян перебувають у кризовому стані. Разом з тим спостерігається досить суперечлива тенденція: за низької підтримки та рівня суспільної довіри до основних політичних інститутів вони продовжують функціонувати в досить безконфліктний спосіб, адже ефективні важелі впливу та громадянська компетентність і активність щодо контролю за інститутами влади з боку громадян доволі слабкі й нерозвинені.
Політична відповідальність як сформований інституціональний механізм в Україні відсутня. Утім, час від часу спрацьовує механізм електоральної відповідальності як окремих політиків, так і політичних сил. Робиться висновок про те, що “існування лише циклічного електорального контролю під час виборів, відсутність законодавчого підґрунтя та механізмів зворотного зв’язку з електоратом можуть мати загрозливі наслідки для розвитку демократичного суспільства в Україні”.
Таким чином, сучасна політична культура українського суспільства характеризується як “маргінальна” (“тобто така, що складається з культур різних соціальних груп, які ще не інтегрувалися в єдину політичну спільноту”) та “провінційна за характером” (“орієнтована на місцеві, регіональні інтереси, за винятком низки місць”).
Зазначається, що перспективи розвитку політичної культури українського суспільства полягають у формуванні громадянського суспільства з демократичними формами правління, у розвитку пріоритету прав і свобод громадян та утвердженні принципів верховенства права.

З текстом доповіді можна ознайомитись у прикріпленому файлі (див. нижче)

File Attachment:

File Name: 14.pdf
File Size:459 KB
Attachments:

Please Log in to join the conversation.

Moderators: Любов Марголіна
Time to create page: 0.795 seconds
Powered by Kunena Forum
   

Contacts

Address: 
9, Pyrogova st.
01601, Kyiv
Ukraine
Reception Phone: 
(+38 044) 234-11-08
   

Admission for foreigners

Address: Room 243 (Foreign students department),
9, Pyrogova st., 01601 Kyiv, Ukraine
 
Monday-Friday, 9.00-13.00, 14.00-17.00
 
Tel.: (+38 044) 239-30-86