Репозитарій НПУ  

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Центр діаспори  

logo crd

   

АВ НПУ  

   

Наш логотип  

НПУ

   

Пошук у Google  

   

З 21 листопада 2019 року відомості на сайті не оновлюються. Сайт закритий!

   

npu Голові правління ГО «Центр інформації

 про права людини» Т. П. Печончик

Центру інформації про права людини

Українській Гельсінській спілці з прав людини

Освітньому дому прав людини — Чернігів

Центру громадянської просвіти “Альменда”

Правозахисному ЛГБТ Центру “Наш світ”

ХОФ “Громадська Альтернатива”

ГО “Асоціація ЛГБТ “ЛІГА”

Центру Громадянських Свобод

"Інформаційно-просвітницькому центру "ВІСЬ" (Вінниця)

 

    Шановні колеги! Цілком поділяємо стурбованість з приводу суперечностей дискурсу, що розгорнувся в контексті імплементації європейських цінностей, особливо гендерних, в українське суспільство.

   Думки вчених, політиків, державних та релігійних діячів, громадських активістів і простих громадян у ньому не тільки не співпадають, але й часто-густо мають прямо протилежну оцінку і спрямованість. Спроба будь-кого в цьому дискурсі відстояти власну позицію нерідко супроводжується спалахом нетерпимості, а то й прямої ворожості. Це і неправильно, і несправедливо. Навпаки, ми маємо сприймати її толерантно, полемічно, зважено, наголошуючи на власній позиції без образ і «навішування ярликів», як це зазвичай здійснюється у тоталітарних, моноідеологічних суспільствах.

   Позиція Ганни Турчинової – це позиція вченого, яка має право на існування. Це право гарантоване Конституцією України. В ст. 34, зокрема, записано, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір. 

   Аналогічні норми закріплені й у Європейській конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, а Україна, як демократична і правова країна, саме на цих принципах розбудовує свою державність.

  В тоталітарних суспільствах думку вченого, а тим паче нестандартну, завжди супроводжує «проникливо-оцінюючий погляд» діючого політика або громадськості. Найпершим і звично вивіреним засобом полеміки з нестандартно мислячим вченим є звинувачення автора у зраді державних інтересів. У випадку визнання його ворожим і шкідливим ця думка (книга, стаття), як правило, вилучається з бібліотек, опускається в утаємничені схрони або ж спалюється, а його автор переслідується.

   Демократичне суспільство, яке ми вибудовуємо й до якого прагнемо,  має іншу практику. І.Кант у свій час писав: «…політик-практик в разі суперечки з теоретиком в області політики має бути послідовним і не вбачати небезпеку для держави в думках теоретика, висловлених ним публічно і без задньої думки…» (Кант. К вечному миру // Кант. Сочинения в шести томах. Т. 6. М., 1966. С. 256 ).

  Переконані, публікація Г.Турчинової ніякої «ворожої думки» щодо державної політики не переслідує. Ніяких гомофобних і тим більше дискримінаційних та антинаукових тверджень інтерв’ю декана факультету Г.В.Турчинової, на наш погляд, не містило. Пропагандистські ідеї в її словах не закладені. Висловлювання вченої є нічим іншим, як спробою її участі в актуальному суспільному дискурсі щодо європейських цінностей, норм і стандартів. Деякі судження, висловлені нею, обумовлені гостротою дискурсу, що розгортається в українському суспільстві. З цього приводу нами зроблені певні застереження. Колектив Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова звертається з наполегливим проханням припинити необґрунтовані звинувачення декана природничо-географічної освіти та екології Ганни Володимирівни Турчинової.

   Відповідно до ст. 30 Закону України «Про інформацію» ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Вимога доводити критичні висловлювання порушує свободу викладення власної думки, що є фундаментальною частиною права, захищеного вимогами зазначеної Європейської конвенції.

   Хочемо звернути Вашу увагу, що суперечності про цінності, зокрема й гендерні, ведуться з часів античності, а може й раніше (див. «Епос про Гільгамеша»).  Великий античний мислитель Платон, наприклад, пропонував вилучити зі шкільної практики деякі тексти Гомера. За це через два з гаком тисячоліття англо-американський філософ Карл Поппер назвав його «засновником тоталітаризму». Мовляв, будь-яке обмеження є обмеженням свободи волі й вибору особистості, а це вже – насильство над особистістю. Між тим, які тексти Гомера пропонував вилучити Платон, Карл Поппер перевірити не обтяжився.

  Дискурс про європейські цінності нині охоплює всю Європу. Демократія і права людини, екологічна та інформаційна безпеки, миролюбство і толерантність, солідарність і сімейні цінності при цьому трактуються з досить помітною розбіжністю в різних країнах європейського простору як на державному рівні, так і на рівні вчених та громадськості.  Подібне спостерігається і в Україні. Очевидно, проблема тут є, і ми маємо мобілізувати інтелектуальні зусилля для її розв’язання, досягнення порозуміння і злагоди.

    У зв’язку з цим доцільно пригадати слова видатного історика і філософа, активного захисника громадянських свобод Вольтера: «Я можу ненавидіти Вашу думку, але я готовий віддати життя за те, щоб Ви могли її вільно висловлювати».

    Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова готує майбутнього вчителя, який буде стояти на передовій суспільного дискурсу про цінності. Формування його світоглядної позиції, освітній процес підготовки (зміст, технології, ідеологія) в університеті здійснюється у суворій відповідності з Конституцією та Законами України, нормативними документами Міністерства освіти і науки України.

   Разом з тим, ми підтримуємо і розвиваємо творчу свободу педагога і вченого. Адже для виховання вільної особистості викладач має сам бути вільною, креативною й відвертою особистістю. Як справедливо відзначає Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич: «Дитину важливо навчити робити вибір. У кожного мусить бути власна система цінностей і відчуття відповідальності за зроблене. Мені б дуже хотілося (і це теж — частина вчительської праці), щоб учителі навчилися надавати якісні педагогічні консультації, а батьки усвідомлювали свою постійну відповідальність за дітей і за взаємозв'язок зі школою» (Освіта України. №3, 30 січня 2017. С. 13).

   Глибоку зацікавленість студентів і викладачів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова викликають світоглядно-консенсусні практики, які з особливою гостротою здійснюються на історичному та філософському  факультетах, а також на факультетах політології та права, соціології та управління, корекційної педагогіки та психології. В університеті успішно функціонує кафедра методики навчання суспільних дисциплін та гендерної освіти, проводяться наукові конференції та семінари, зокрема й міжнародні, до яких залучаються викладачі, аспіранти та  студенти, представники зацікавлених громадських організацій. Професорсько-викладацький склад університету є авторами-розробниками та експертами численних програм курсів, шкільних підручників та  навчальних посібників. Силами викладачів університету (спільно з представниками низки ЗВО України) підготовлено і видано навчальний посібник «Основи демократії», розроблена і прийнята «Педагогічна Конституція Європи».

    Найближчим часом (орієнтовно у жовтні-листопаді поточного року) планується проведення широкоформатної міжнародної науково-практичної конференції за цією проблематикою. Запрошую Вас взяти участь у ній.

   Європейський вибір – стратегічна лінія розвитку України як незалежної держави. Такою ж ця лінія є й для освіти. Ми маємо бути її провідниками і виконавцями.

 

Текст відповіді розглянуто та схвалено на засіданні Вченої ради НПУ імені М. П. Драгоманова від 26.06.2018 р., протокол № 14.

Голова Вченої ради   В. П. Андрущенко

Вчений секретар   Л. М. Панченко

   

Короткі новини

Тренінг з модуля "Управління командою" в підприємницькому клубі НПУ Dragomanov StartUp Club

seminar trening     21 та 28 листопада з 16:30 у арт-просторі SKLO Підприємницький клуб НПУ Dragomanov StartUp Club  проводитиме тренінг з модуля "Управління Командою"! 

     До тренінгу будуть залучені бізнес-тренери від партнерів НПУ імені М.П. Драгоманова - Освітній Хаб міста Києва. Під час заходу учасники отримають знання про те, що таке команда, у чому її відмінність з робочою групою,  які є етапи формування команди, як діяти на тій чи іншій стадії лідеру чи керівнику, спробують свої сили у командоутворенні та лідерстві, отримають навички розпізнавання команди, її створенні та управлінні. 

Детальніше...

Конкурс "Об'єднані мрією"

atest zastЗапрошуємо долучитися до конкурсу!

    Інтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, за підтримки народного депутата України Ірини Верещук, оголошують Всеукраїнський молодіжний конкурс есе "Об’єднані мрією", цього року присвячений річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України.

       Детальніша інформація за посиланням >

Пресслужба університету

Тиждень української мови на факультеті української філології

mova zast

   Шановні студенти, викладачі та співробітники університету! Щорічно на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова відбуваються заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Цього року для вас підготували доволі насичену програму, з якою можна ознайомитися нижче. Щиро запрошуємо долучитися до нашого святкування!

Детальніше...

"Мелодія серця" - звітний концерт факультету мистецтв імені А. Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова

melodija serca   Колектив факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова щиро запрошує  на щорічний звітний концерт "Мелодія серця", який відбудеться 6 листопада 2019 року в Національній філармонії України (вул. Володимирська, 2).
     "Мелодія серця" - це щорічний звітний концерт факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. П. Драгоманова, який цього року охоплює ще й Міжнародний фестиваль-конкурс "Україна єднає світ" і приурочений до 185-річчя від створення нашого університету. Тому перед концертом відбудеться пресконференція за участі ректорату та деканів факультетів НПУ імені М. П. Драгоманова.
Детальніше...

Конкурси по програмі Erasmus+

erasmus   Запрошуємо взяти участь в конкурсах по програмі Erasmus+:

1. Конкурс для студентів факультету іноземної філології на отримання стипендій на стажування в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина).

  1. Відповідно до умов проекту студенти (бакалаври 2-3 курсів, магістри 1 курсу), мають можливість навчатися в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина) упродовж весняного семестру 2019-2020 навчального року. Детальніше...
   

 НПУ імені М.П. Драгоманова у соціальних мережах

   

двд

Підготовка до ЗНО  

Distant 2

   

Шукаю роботу  

шукаю роботу

   

Обери сам  

диципліна за вибором

   

Корпоративна пошта  

email

   

Горизонт-2020  

Horizon2020

   

АРПУЄ  

book konst 

Педагогічна Конституція Європи: прийняття та реалізація

   

Рейтинги  

   

Хто на сайті?  

На сайті 146 гостей та користувачі відсутні

   

Канал новин  

   

Вхід