Репозитарій НПУ  

   

Sikorsky Challenge  

   

SCEGES  

plakat

   

Центр діаспори  

logo crd

   

АВ НПУ  

   

Наш логотип  

НПУ

   

Пошук у Google  

   

З 21 листопада 2019 року відомості на сайті не оновлюються. Сайт закритий!

   

andrusyxun6853Богдан Андрусишин: «Кожен учитель – це вже краєзнавець»

23 січня у Києві відбувся V (позачерговий) з’їзд Національної спілки краєзнавців України. Від часу свого створення ця інституція не лише набула широких національних масштабів, але й зреалізувала чимало потужних проектів, визнаних на міжнародному рівні.

Протягом довгого часу тут працювали такі титани науки як М. Костомаров, О. Лазаревський, О. Левицький, М. Максимович, В. Іконник, Петро Тронько та чимало інших. Січневий з’їзд 2012 року мав на меті обрання голови Національної спілки краєзнавців України, членів Правління та Президії, внесення змін до статуту й інші питання функціонування організації.

Новим головою Спілки став доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт (до речі, випускник НПУ імені М. П. Драгоманова та голова Асоціації випускників університету). Заступником голови та членом Правління і Президії НСКУ було обрано Богдана Андрусишина, проректора з навчально-методичної роботи гуманітарних інститутів НПУ, доктора історичних наук, професора. Нам вдалося поспілкуватися з Богданом Івановичем та розпитати його про майбутні плани Спілки і її співпрацю з драгоманівцями.

Богдане Івановичу, ви у Спілці вже давно й удостоїлися честі ввійти до членів Правління і Президії. Це передбачає з Вашого боку нові проекти, ідеї, залучення якихось свіжих сил?

– У НСКУ я з 1990 року, тому дуже багато мене пов’язує з цією організацією. Тепер же я особливо вдячний за довіру всіх колег. Для мене це символічно ще й тим, що попередній керівник – Петро Тронько – Почесний професор рідного мені Драгоманівського університету. Фактично Спілка ніколи не була відділеною від НПУ. А Петро Тимофійович зробив чимало для цієї інституції. Саме за його керівництва відбулося особливе пожвавлення краєзнавчих студій. Я переконаний, що ми будемо продовжувати цю роботу, залучаючи сьогоднішні інноваційні технології.

– Безумовно, зроблено уже чимало. Чого вартий лишень проект «Книга пам’яті України». А що чекає Спілку попереду? На чому ґрунтуватиметься її робота в інформаційному суспільстві?

– Проект, про який Ви згадали, «Книга пам’яті» – справді велика справа Національної спілки краєзнавців України, і вона вже наближається до завершення. Більш ніж десятилітня робота принесла хороші плоди: вдалося зібрати надзвичайні життєві історії, зберегти для майбутніх поколінь унікальні факти з минулого. До таких здобутків не можна не віднести й багатотомне видання «Історії міст і сіл України» та ще чимало інших. На цьогорічному з’їзді окрім обрання обговорювалися й питання нових стратегій у роботі НСКУ. Це й модернізація діяльності Спілки, залучення новітніх технологій, популяризації країнознавства у медійному та Інтернет-просторі, започаткування серії теле- і радіопрограм відповідного спрямування. Треба розуміти, що цього сьогодні вимагає сучасна епоха. Намітилося й кілька нових напрямів у функціонуванні НСКУ, які стосуються так званого церковного краєзнавства. Українські церкви, храми й собори – не рідко пам’ятки XVIXVIII століть – на жаль, невиправдано забуті та кинуті напризволяще. Їх варто описати, взяти під охорону, потурбуватися про їх реставрацію. А для цього важливий людський фактор. Потрібні науковці, які б фахово взялися за таку справу. Тому, на мою думку, підтримка Спілки з боку вищих навчальних закладів – незамінна у подібній роботі.

– На нещодавньому Пленумі НСКУ Ви висловили ідею щодо того, аби кожен, хто має історичну чи то й гуманітарну освіту, написав книгу, або хоч би невелику розвідку про своє власне село. Пропозиція викликала активне схвалення…

– Мені приємно, що у цієї думки знайшлися прихильники і навіть ентузіасти щодо її втілення. Хоч на перший погляд вона видається зовсім незначною, та все ж це клопітка робота, що може перерости у ще одне глобальне видання.

– Тепер, коли Ви увійшли до Президії Спілки та стали заступником голови, чи можна говорити про поглиблення співпраці між НПУ імені М. П. Драгоманова і НСКУ?

– Я більш ніж упевнений у тому, що будь-який проект, який би не починався у суспільстві, не буде вдалим без молодого сучасного погляду. У Спілки безліч проектів та ініціатив. А залучення до їх реалізації молоді зробить їх ще більш актуальними й успішними. Студенти-драгоманівці вже продемонстрували свої здібності дослідників, креативних і творчих особистостей. До того ж Драгоманівський університет організовує й чимало власних проектів краєзнавчого значення. Чого вартує найпотужніший з таких, започаткований минулоріч «Слово про мого першого вчителя». Студентські практики й наукові завдання не рідко теж пов’язані з країнознавчими дослідженнями.

– Якщо я Вас правильно розумію, то найактивнішу участь братимуть саме студенти гуманітарного профілю?

– У деякому розумінні так. Хоча можу з легкістю стверджувати про те, що краєзнавство дуже широке у галузевому аспекті і об’єднує не лише фахівців-істориків, але й філологів, юристів, мистецтвознавців, психологів, учених-природничників. Загалом ми – педагогічний університет, виховуємо мудрого Вчителя. А вчитель у селі, селищі чи місті – це безперечно краєзнавець, осередок освіти і культури свого регіону. Він не лише повинен знати історію малої батьківщини, але й залучити до її вивчення та збереження школярів – майбутнє держави.

А як Ви збираєтесь зацікавлювати й залучати до краєзнавства студентську молодь? Це для них сьогодні актуально?

– Щодо цього, то нам дуже пощастило. Наші студенти з великим ентузіазмом працюють у галузі країнознавства, самі розпитують і цікавляться. Зі своєї сторони ми намагаємось наповнити їхнє захоплення об’ємними цікавими зустрічами з ученими-краєзнавцями, що відомі в усьому світі. Завдяки живому спілкуванню вони зможуть з’ясувати для себе найдискусійніші питання, і це, мабуть стане найкращою допомогою. Як стверджує наш ректор Віктор Андрущенко: «Найголовніше запалити сьогоднішнього студента бажанням і любов’ю до справи».

Розмовляла Людмила КУХ,

прес-служба університету

   

Короткі новини

Тренінг з модуля "Управління командою" в підприємницькому клубі НПУ Dragomanov StartUp Club

seminar trening     21 та 28 листопада з 16:30 у арт-просторі SKLO Підприємницький клуб НПУ Dragomanov StartUp Club  проводитиме тренінг з модуля "Управління Командою"! 

     До тренінгу будуть залучені бізнес-тренери від партнерів НПУ імені М.П. Драгоманова - Освітній Хаб міста Києва. Під час заходу учасники отримають знання про те, що таке команда, у чому її відмінність з робочою групою,  які є етапи формування команди, як діяти на тій чи іншій стадії лідеру чи керівнику, спробують свої сили у командоутворенні та лідерстві, отримають навички розпізнавання команди, її створенні та управлінні. 

Детальніше...

Конкурс "Об'єднані мрією"

atest zastЗапрошуємо долучитися до конкурсу!

    Інтернет-видання iPress.ua, Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик, за підтримки народного депутата України Ірини Верещук, оголошують Всеукраїнський молодіжний конкурс есе "Об’єднані мрією", цього року присвячений річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України.

       Детальніша інформація за посиланням >

Пресслужба університету

Тиждень української мови на факультеті української філології

mova zast

   Шановні студенти, викладачі та співробітники університету! Щорічно на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова відбуваються заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Цього року для вас підготували доволі насичену програму, з якою можна ознайомитися нижче. Щиро запрошуємо долучитися до нашого святкування!

Детальніше...

"Мелодія серця" - звітний концерт факультету мистецтв імені А. Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова

melodija serca   Колектив факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М.П. Драгоманова щиро запрошує  на щорічний звітний концерт "Мелодія серця", який відбудеться 6 листопада 2019 року в Національній філармонії України (вул. Володимирська, 2).
     "Мелодія серця" - це щорічний звітний концерт факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ імені М. П. Драгоманова, який цього року охоплює ще й Міжнародний фестиваль-конкурс "Україна єднає світ" і приурочений до 185-річчя від створення нашого університету. Тому перед концертом відбудеться пресконференція за участі ректорату та деканів факультетів НПУ імені М. П. Драгоманова.
Детальніше...

Конкурси по програмі Erasmus+

erasmus   Запрошуємо взяти участь в конкурсах по програмі Erasmus+:

1. Конкурс для студентів факультету іноземної філології на отримання стипендій на стажування в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина).

  1. Відповідно до умов проекту студенти (бакалаври 2-3 курсів, магістри 1 курсу), мають можливість навчатися в Університеті Кобленц-Ландау, (Німеччина) упродовж весняного семестру 2019-2020 навчального року. Детальніше...
   

 НПУ імені М.П. Драгоманова у соціальних мережах

   

двд

Підготовка до ЗНО  

Distant 2

   

Шукаю роботу  

шукаю роботу

   

Обери сам  

диципліна за вибором

   

Корпоративна пошта  

email

   

Горизонт-2020  

Horizon2020

   

АРПУЄ  

book konst 

Педагогічна Конституція Європи: прийняття та реалізація

   

Рейтинги  

   

Хто на сайті?  

На сайті 346 гостей та користувачі відсутні

   

Канал новин  

   

Вхід